top of page
Web-20230520-20-Foto_Stan_Keulen.jpg

Werkwijze

EEN FOTOGRAAF BOEKEN VOOR JE BRUILOFT? HOE GAAT ZOIETS EIGENLIJK IN Z'N WERK?

Waarschijnlijk heb je het nog nooit eerder gedaan en weet je totaal niet waar je moet beginnen. Ik ga jullie uitleggen welke stappen het proces allemaal omvat.

1

EERSTE CONTACT

Top dat je deze brochure in handen hebt! Omdat ik waarde hecht aan een goede band met mijn bruidsparen, is het niet alleen belangrijk dat we een persoonlijke klik hebben, maar ook dat mijn stijl van fotograferen jullie aanspreekt. Ook op mijn website vinden jullie een aantal recente bruidsreportages.

Als de fotografie-stijl en de pakkettarieven jullie aanspreken vullen jullie het contactformulier via de website in. Hierin staan naast de gebruikelijke velden ook een aantal persoonlijke vragen. Zo heb ik direct een eerste indruk van jullie als bruidspaar!

2

VOORTRAJECT

Nadat ons eerste mailcontact heeft plaatsgevonden plannen we een afspraak in. Daarvoor kom ik graag bij jullie aan huis mits het binnen een redelijke afstand is. Anders doen we het via een video call. Waar de techniek vandaag de dag allemaal niet goed voor is.

In dit gesprek bespreken we alles wat belangrijk is voor jullie trouwdag. Zo leer ik graag jullie persoonlijkheden kennen, luister ik naar jullie wensen, geef ik tips en kunnen jullie alles aan mij vragen. Daarnaast bespreken we alle formele dingetjes. Kortom, we gaan in een informele setting lekker koffieleuten, brainstormen en regelen.

3

AFTELLEN

Nog even en dan is het zover. Langzaam komt de grote dag die altijd zo ver weg leek ineens verdomd dichtbij. Om te kijken of er nog dingen gewijzigd zijn ten opzichte van ons eerdere gesprek plannen we circa 3 weken voor de bruiloft een laatste video call in. Daarin lopen we alles nog eens na en spreken we de dag stap voor stap door zodat we niet voor verrassingen komen te staan.

Meestal kan ik door mijn eigen ervaring nog hier en daar wat tips geven. Denk bijvoorbeeld aan als er voor iets te weinig tijd is ingepland, of er niet haalbare dingen op de planning staan. Nog even peilen hoe het zit met de zenuwen en we’re ready to go.

4

DE GROTE DAG!

Na maanden -soms jaren- aftellen is vandaag de grote dag aangebroken. Jullie gaan elkaar het ja-woord geven.

 

De één is de rust zelve terwijl de ander kapot gaat van de zenuwen. De zenuwen kan ik helaas niet wegnemen, maar ik sta wel de hele dag aan jullie zijde, letterlijk en figuurlijk. Naast het maken van een fantastische bruidsreportage ben ik jullie vertrouwenspersoon en help ik met van alles en nog wat. De dag loopt zoals het loopt en ik beoefen mijn vak naar eer en geweten. Tenzij anders in het voortraject besproken stuur ik -behalve de bruidsshoot- niets aan.

 

Ik fotografeer op een journalistieke manier en regisseer zo weinig mogelijk. Dat maakt dat menig bruidspaar die jullie voor zijn gegaan van mening waren dat ik bijna onzichtbaar was en zij niet doorhadden dat er de hele dag een camera op hun was gericht. Naast dat dit voor jullie simpelweg ontspannen aanvoelt, levert het ook de meest spontaan geweldige foto’s op!

Tijdens de bruidsshoot laat ik jullie kleine opdrachten uitvoeren en geef ik hier en daar tips. Tegelijkertijd hou ik altijd de invalshoek van het licht in de gaten. Daardoor zien de foto’s er altijd dynamisch uit, en zeker niet statig of gemaakt. Geloof me, ik heb zóveel bruidsparen gehad die zeiden “Ik kan echt niet spontaan lachen op foto’s, die bruidsshoot gaat nog wat worden”. Guess what; ze waren achteraf allemaal ontzettend dankbaar voor de manier waarop ik met hun communiceerde tijdens de shoot en dat daardoor de prachtigste foto’s ontstonden.

 

Naast het fotograferen onderhoud ik ook de communicatie met de wedding planner, ceremoniemeester of de leveranciers. Zo vraag ik bijvoorbeeld of de locatie mij een seintje kan geven zodra de dinertafels klaar en ingedekt zijn, vraag ik of de muziek uit kan tijdens de speeches en overleg ik met de DJ welke licht- of rookeffecten hij/zij gaat gebruiken tijdens de entree of openingsdans. Zo kom ik nooit voor verrassingen te staan en ben ik altijd voorbereid. Allemaal van die kleine dingetjes maar oh zo belangrijk.

 

Tijdens het diner verblijf ik tussen de gasten om zo mijn camera op te pakken wanneer een speech begint. Nadat ik zeker weet dat alle speeches zijn geweest, verlaat ik tijdelijk de dinerzaal om mijn flitssysteem op te bouwen in de feestzaal. Ik neem altijd eigen flitsers mee en plaats deze op verschillende locaties op statief in de feestzaal. Zo ben ik altijd de baas over het licht en kan slecht licht nooit van mij winnen. Zodra de afgesproken eindtijd in zicht komt pluk ik jullie voor 5 minuutjes uit de feestzaal om nog een laatste afsluitende foto te maken.

Meestal is het dan donker buiten en kunnen we nog een bepaalde sfeerfoto maken die overdag niet mogelijk was. Prachtige slotfoto altijd gegarandeerd!

Hierna neem ik afscheid en gaan jullie weer lekker feesten!

5

PREVIEW

The day after: de een staat net effe wat frisser op dan de ander. Na de avond van jullie leven wordt in menig bruidssuite de strip paracetamol flink aangebroken. Voordat jullie goed en wel zijn geland staat de volgende verrassing alweer voor jullie klaar.

 

Bijna ieder bruidspaar zet na de trouwdag wel iets op social media. Dan is het toch doodzonde om veel geld voor een fotograaf te betalen maar dan toch telefoonfoto’s te gebruiken omdat je nog niets hebt ontvangen van de fotograaf? Daarom krijgen jullie vanaf pakket ‘Luxe’ binnen 24 uur na afloop al de eerste 15 previewfoto’s aangeleverd! Hoe fijn is dat dan?

En dat is nog niet alles. Het aanleveren van de volledige reportage duurt ongeveer 8 tot 10 weken. Maar om in de tussentijd nog even het lange wachten te belonen komt er na twee weken een tweede preview via een blogpost op mijn website online.


Hierin zullen naast de eerste 15 previewfoto’s nog eens 35 nieuwe foto’s worden toegevoegd! Deze link kunnen jullie direct doorsturen naar vrienden en familie.

6

AANLEVERING & ALBUM

We zijn 8 tot 10 weken verder. Misschien hebben jullie inmiddels al een mooie huwelijksreis erop zitten.

Na het lange wachten neem ik contact met jullie op om een afspraak in te plannen. Tijdens deze afspraak overhandig ik jullie een pakketje met de reportage.

Tegelijkertijd gaan we rond de tafel zitten om de samenstelling van het trouwalbum door te nemen. Samen kijken we onder andere wat voor soort album jullie mooi vinden, welke papiersoort wordt gebruikt en welke tekst op de cover moet komen te staan. De foto’s bekijken jullie later. Daar hoef ik niet bij te zijn, dat is een moment voor jullie samen!

Na het bekijken van de foto’s leveren jullie mij binnen een afgesproken tijd een selectie aan van de afgesproken hoeveelheid foto’s (afhankelijk van de hoeveelheid spreads die het album bevat). Zodra ik die heb ontvangen ga ik meteen aan de slag.

Voordat het album wordt besteld zal ik jullie een digitale proefdruk opsturen ter controle.

Hierbij krijgen jullie de kans om indien nodig wijzigingen door te geven alvorens het bestelproces in werking wordt gezet.

De leverancier heeft ongeveer vier weken nodig om deze album te produceren.

Deze wordt namelijk handgemaakt, en niet machinaal. Zodra het album binnen is neem ik nogmaals contact op om het album te overhandigen. Daarmee sluit ik de laatste stap van onze samenwerking af.

Nu wordt het tijd om een leven lang te genieten van jullie trouwalbum!

KENNISMAKINGSGESPREK INPLANNEN?

bottom of page