top of page

Drone op een bruiloft?

‘Next level’. Dat is hoe ik het het liefst zou willen omschrijven.

Wat een waanzinnige apparaten zijn het toch. I freakin’ love them!


Voor fotografen is er sinds een aantal jaar een nieuwe wereld open gegaan.

Foto’s vanuit een perspectief die voorheen ondenkbaar waren. Geliefd en berucht: drones!


Op het moment van schrijven heb ik sinds 3,5 jaar een drone in bezit. Als eerste de DJI Mavic Pro Platinum en sinds begin dit jaar de Mavic Mini 3 Pro. De eerstgenoemde heeft in principe altijd goed gewerkt, maar toch merkte ik dat de camerakwaliteit te kort kwam voor mijn vereisten. Daarbij bestond er een wet die vliegen boven mensenmenigtes verbood met het betreffende gewicht. Kort omschreven maakte die wet het dus praktisch onmogelijk om de drone in te zetten tijdens bruiloften. Doodzonde!


Een tijdje geleden zat ik als een opgewekte stuiterbal achter mijn bureau toen ik een artikel las over een wetsverandering. Daarin stond dat alle drones onder de 250 gram tegenwoordig legaal over mensenmenigtes heen mogen vliegen.

Fabrikant DJI heeft daar ongelooflijk slim op ingespeeld door een model te ontwikkelen dat exact 249 gram weegt. Daarbij had de kwaliteit van de camerasensor in drie jaar tijd grote sprongen gemaakt. Ik was overstag en besloot om mijn drone te vervangen voor het nieuwe model.


Afgelopen trouwseizoen heb ik de drone voor het eerst kunnen inzetten tijdens een bruiloft. Niet alleen voor de bruidsshoot, maar zelfs tijdens de ceremonie!

Daar komt wel enige voorbereiding bij kijken. Want als je dat niet doet, kan je vlucht als ongewenst of zelfs als storend worden ervaren.


Al tijdens het voorbereidend gesprek vraag ik het bruidspaar of ze luchtfoto’s van hun ceremonie een tof idee vinden. Je kunt het antwoord steevast raden.

Nog ruim voordat de ceremonie begint spreek ik de trouwambtenaar (BABS) aan. Ik vraag dan of hij/zij voor aanvang van de ceremonie het volgende aan de gasten kenbaar wil maken:


“Er zal tijdens het begin van de ceremonie enkele minuten een drone rondvliegen om mooie luchtfoto’s te maken. Deze wordt bestuurd door een gecertificeerd piloot, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. Na enkele minuten staat de drone weer aan de grond.”

Mooie lap tekst, niet? Maar alles wat van belang is, wordt vermeld.

Omdat de gasten erop voorbereid zijn, zul je nooit rare blikken krijgen of mensen die afgeleid omhoog naar de drone kijken in plaats van naar de ceremonie. En omdat door de BABS verteld is dat de drone binnen enkele minuten weer aan de grond staat, zal niemand zich gaan ergeren aan het geluid van de propellers die mogelijk even voor overlast kunnen zorgen.

Ook de timing is uiterst belangrijk!

Op het moment dat bruidegom + moeder en bruid + vader naar voren komen, speelt er vaak romantische muziek en is dat een emotioneel moment.

Dan is het uiterst afleidend als er gezoom van een drone doorheen valt te horen.

Vrijwel altijd begint de trouwambtenaar met een welkomstwoordje wanneer het bruidspaar op het bankje gesetteld is.

En dát is het moment van opstijgen. Alle emoties zijn op dat moment even geklaard en er worden nog geen diepe speeches voorgedragen.

Bij uitstek dus hét perfecte moment om even ongehinderd mooie luchtshots te kunnen maken zonder de gasten af te leiden.


Ik ben bekend met alle wetten rondom het gebruik van drones en bezit over alle certificaten die benodigd zijn voor het besturen ervan zoals het vlieg- en vaardigheidsbewijs. Het vraagt een stukje ervaring, maar de resultaten zijn waanzinnig!Luchtfoto tijdens een bruiloft op Kasteel Henkenshage, Sint-Oedenrode

bottom of page