top of page

Bespaar nooit op je bruidsfotograaf!

Ik ga je uitleggen waarom het nooit en te nimmer een verstandig idee is om te besparen op je bruidsfotograaf. Want zoals in elke sector geldt ook in de bruidsfotografie: kwaliteit en ervaring kost geld.


Nee, ik ben zeker niet de goedkoopste. En daar ben ik maar al te trots op. Want één ding is zeker: je krijgt 100% waar voor je geld! Inmiddels draai ik bijna 12 jaar mee in de trouwbranche. Daardoor heb ik ontzettend veel ervaring op mogen doen. Zo leer je steeds beter de momenten aanvoelen, al voordat ze zich daadwerkelijk afspelen. Alleen al dát onderscheidt een budgetfotograaf van een professional en zou genoeg reden moeten zijn om geen euro te besparen op je bruidsfotograaf. Maar toch…

Vaak beseft men niet hoog afschrijving op camera-apparatuur ligt.

Tijdens een bruiloft schiet ik makkelijk 8000 foto’s. De gemiddelde levensduur van een camera is 300.000 clicks. Een simpel rekensommetje leert dat dat ongeveer 37 bruiloften per camera zijn. Dat zijn dus nog geen twee trouwseizoenen.

Oh ja, ik werk altijd met twee camera’s. Kun je nagaan. Kortom: om de twee jaar alle camera’s vervangen.


“Is 8000 foto's niet wat overdreven? Je kunt toch ook minder foto’s schieten?”

Nou, soms kun je op een aankomende emotie inspelen en nét die ene foto maken die een ander had gemist. Geloof me: tussen twee foto’s, met een interval ter lengte van een vingerknip, kan een wezenlijk verschil zitten. De ene foto is perfect, terwijl dat shot van 0,1 seconde later onbruikbaar is.

In iedere fotografierichting heb je goede apparatuur nodig, maar juist in deze sector moeten we blindelings kunnen vertrouwen op onze uitrusting. Daarom werkt een professional louter met het beste van het beste.


De verschillen ten opzichte van consumentenelektronica die budgetfotografen meestal gebruiken zijn niet mals. Meer foto’s per seconde, veel diepere kleuren, een waanzinnige scherpte en mogelijkheid tot een dubbel kaartslot voor als één SD-kaart crasht. Je moet er toch niet aan denken dat je alle foto’s kwijt bent?! Als je het zo hoort, zal het je waarschijnlijk niet verrassen. Maar aan deze high-end apparatuur hangt een stevig prijskaartje. Er is nul ruimte voor excuusjes met betrekking tot niet-werkende apparatuur op een trouwdag. Je moet al-tijd leveren, want je hebt maar één kans. Daarvoor ben je immers ooit bruidsfotograaf geworden!


Een gerenommeerd bruidsfotograaf heeft vaak veel geld en tijd in educatie gestoken. Zo heb ik zelf vier jaar een AV-fotografie opleiding gevolgd en deze succesvol afgerond. Daarnaast neem ik tot op de dag van vandaag nog altijd deel aan cursussen en masterclasses om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Want ook in de fotografie komen er nog steeds nieuwe technieken bij.

Tot slot is er een valkuil die ‘schijnkwaliteit’ heet. Op iemands website of sociale media worden alleen foto’s geplaatst waarbij de lichtomstandigheden optimaal zijn. Maar diegene heeft nergens foto’s van donkere omstandigheden zoals een kerk of een feestzaal. Dat is niet zonder reden.


Helaas zie ik nog te vaak dat bruidsparen tóch hun keuze baseren op het financiële aspect en later spijt hebben, omdat de foto’s niet overeen komen met de kwaliteit die op de website wordt getoond.

Durf daarom gerust te vragen naar een volledige bruidsreportage of een voorbeeldalbum!


Scheer ik hiermee alle budgetfotografen over één kam? Absoluut niet! Begrijp me niet verkeerd. Als jullie een goede klik met een fotograaf hebben en de stijl bij jullie wensen aansluiten, moeten jullie zeker met deze persoon in zee gaan. Wees alleen bewust van de risico’s die het inhuren van een budgetfotograaf met zich mee kan brengen.


Zoals ik al eerder benoemde: je krijgt nooit meer een tweede kans.

Kies dus altijd voor zekerheid en kwaliteit!Geen tweede kans om nét dat ene moment vast te leggen!

bottom of page